Scholekster-broedplateaus

Het broedgedrag van scholeksters verandert. Vanwege de predatie van eieren en pullen door de vos kiest deze oorspronkelijke weidevogel meer en meer voor platte daken van bv flatgebouwen. In tegenstelling tot de andere weidevogels worden deze jongen door de ouders gevoerd. Die hebben het dus druk met het voer verzamelen en voeren van de jongen.

Met name in Noord-Holland wordt momenteel vaak alternatief geboden in de vorm van speciale plateaus. Deze bakken worden, voorzien van een dikke laag schelpen, op enige hoogte in water partijen geplaatst. Wanneer de jongen uit het ei zijn gekropen, verlaten zij binnen 24 uur het nestplateau en kruipen in het gras waar zij door hun schutkleur moeilijk te vinden zijn. De Hooge Weide gaat mee in die ontwikkeling. Deze week plaatsten zij 2 van deze bakken in een plas-drasgebied naast de spoorlijn. Wij hopen hiermee bij te dragen aan het voortbestaan van deze bijzondere weidevogel.

Daken hebben echter ook hun beperkingen. De pullen zijn vanuit de lucht goed zichtbaar en worden daarom snel gepredeerd door meeuwen, buizerds en kraaien. Schuilgelegenheid onder pallets of in buizen biedt soms maar niet altijd een oplossing.

Afbeelding van scholeksters