Grutto’s hebben een zender gekregen in samenwerking met project VeenVitaal. We zien boeiend gedrag in de polder maar ook tot in Portugal. Cees de Vries heeft een prachtig artikel geschreven over hun vlieggedrag lokaal en naar de wintergebieden.
In 2023 is door een aantal instanties een groot onderzoeksproject met de naam Veenvitaal gestart over natuur en landgebruik in het veenweidegebied rond Amsterdam (https://veenvitaal.info) . Grutto’s worden in dit onderzoek beschouwd als symbool voor een platteland met een hoge biodiversiteit en landschappelijke waarde.
Om het landgebruik van grutto’s tijdens de broedtijd in kaart te brengen zijn er een aantal voorzien van een zender. Deze zenders sturen een aantal keren per dag hun locatie door naar een centrale computer via het mobiele netwerk.
Omdat we als beheerders graag meer willen weten over het terreingebruik van onze broedvogels, hebben we als Stichting besloten mee te doen met dit onderzoek en een tweetal grutto’s laten voorzien van een zender. Dit heeft tot nu toe al een boel interessante informatie opgeleverd. Zo blijken de grutto’s niet alleen maar dicht in de buurt van hun nest of jongen te blijven, maar bezoeken ’s-nachts soms plekken op meerdere kilometers afstand.
De cluster van paarse stippen linksonder zijn de registraties van de grutto in de buurt van zijn nest en jongen. De twee groepjes stippen direct ten noordoosten daarvan bleken betrekking te hebben op percelen grasland waar al koeien buiten liepen. Grutto Cees bezocht deze percelen alleen ’s nachts. Kennelijk werken die omstandigheden als een magneet op hongerige grutto’s en bieden andere mogelijkheden dan nat, nog ongemaaid grasland. Opvallend is wel dat de gemaaide en met drijfmest geïnjecteerde percelen in de omgeving niet werden bezocht.
Nog veel spectaculairder is echter het moment dat de Grutto’s besluiten te vertrekken richting hun wintergebied.
Grutto Cees besloot op 31 mei in de avond te vertrekken. Rond middernacht boven de Westerschelde, tien uur later boven de Pyreneeën en na 24 uur vliegen 2000 kilometer van zijn tijdelijke huis bij Castricum geland in het natuurgebied de Coto Donana, niet ver van Gibraltar. Tijdens deze non-stop vlucht vloog hij op een bepaald moment op bijna 5 kilometer hoogte! Na een week bijgetankt hebben in dit gebied besloot hij nog een stukje door te vliegen naar de monding van de rivier de Taag bij Lissabon. Daar heeft hij het kennelijk zo naar zijn zin dat hij daar op 1 september 2024 nog steeds zit.
De andere gezenderde grutto maakte het nog wat bonter en zit nu 5000 kilometer van huis in Senegal.
Heel spannend wordt het als de grutto’s in de loop van februari weer terugkeren naar hun broedgebied. Volgend jaar gaan we verder met onze deelname aan het onderzoek van Veenvitaal en gaan we proberen nog een drietal grutto’s van een zender te voorzien. Wordt vervolgd!